Bosanac u Americi gradi Silikonsku dolinu na vodi (VIDEO)

Sarajlija Dario Mutabdžija je jedna od pokretača BlueSeed projekta koji ima za cilj kreirati Silikonsku dolinu na vodi, namijenjenu poduzetnicima i genijalcima koji imaju problema sa dobivanjem američkih radnih viza.

Dario Mutabdžija

Kompanija BlueSeed krenula je u realizaciju projekta velikog broda koji bi plovio u međunarodnim vodama. Džinovski brod bi plovio na 12 nautičkih milja od obale Kalifornije, a svaki radnik bi mesečno plaćao 1.600 dolara za smeštaj. Na brodu bi radili programeri, naučnici i inovatori koji zbog problema s radnom vizom ne mogu raditi u samoj Silicijskoj dolini. Oni bi mogli preko turističke vize doći u Kaliforniju, a zatim nastaviti raditi na BlueSeed brodu.


„Iako živimo u virtualnom svijetu i sastanci se organizuju preko konferencijske veze, velika je prednost sastanaka licem u lice. Mi želimo da se naša kompanija razvija i ima fizičku interakciju. Mnogi kažu da ne žele da posluju sa radnicima koji nisu u krugu od 40 kilometara“, kaže mladi Mutabdžija.

BlueSeed brod će biti stacioniran izvan teritorijalnih voda SAD-a, što je u skladu sa UN konvencijom o moru, uz uvjet da se ne vrši eksploatacija morskih resursa ili narušavaju određena pravila Konvencije. Brod neće imati fiskalnu politiku, već će svaki od poduzetnika plaćati svoje porezne obaveze shodno pravilima države odakle dolazi. Poslovi koju su inače zabranjeni u SAD-u, poput kockanja i prostitucije, će biti zabranjeni i na brodu.

Dario Mutabdžija sa partnerom

Dario, koji je i imigrirao iz Sarajeva početkom devedesetih, je postao popularan u SAD-u gostovanjem u libertarijanskom Stossel Show kojeg vodi John Stossel. Kasnije su vijest o Silikonskoj dolini na vodi prenijeli brojni mediji, uključujući BBC, CNN, CBS, Fox Business.

Mutabdžija na Fox Business

Mutabdžija vodi projekat, a osmislio ga je u suradnji s Maxom Martyjem i Danom Dascalescoum.Izvor: Liberty.ba
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno