Države širom svijeta duguju 100 biliona dolara, BiH više od 5 milijardi

SAD su najzaduženija zemlja svijeta, sa neizmirenim vanjskim obavezama od 12 biliona dolara, dok ukupni svjetski dug iznosi 100 biliona dolara, objavila je Banka za međunarodna poravnanja sa sjedištem u Baselu (Švicarska).

Države širom svijeta duguju 100 biliona dolara

Od početka svjetske ekonomske krize 2007. godine, kada su vlade širom svijeta počele posuđivati novac kako bi spasile svoju ekonomiju, globalni dug je porastao za čak 40 posto.

Danas se te zemlje pokušavaju izvući iz duga prodajom državnih obveznica, ali I smanjenjem javne potrošnje I povećanjem poreza.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni vanjski dug naše zemlje krajem 2013. godine iznosio je 7,4 milijarde KM, što je 5,26 milijardi dolara. To BiH čini jednom od najmanje zaduženih zemalja Balkana.

Primjerice, vanjski dug Srbije iznosi 36,26 milijardi dolara, a vanjski dug Hrvatske 64,19 milijardi dolara.

Izvor: Liberty.ba/Klix
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno