Liberty.ba - prvi liberalni internet portal u BiH

Liberty.ba je prvi liberalni internet portal u Bosni i Hercegovini, orijentiran na promociju ideja slobode. Ove ideje između ostalog uključuju zagovaranje slobodnog tržišta, unapređenja ekonomskih i bilo kojih drugih sloboda pojedinca, zalaganje za vladavinu prava sa fokusom na život, slobodu i imovinu pojedinca kao ultimativni cilj pravnog sistema, promociju pluralizma i decentralizacije političke moći.

Liberty.ba

Misija internet portala Liberty.ba je postati online platformom za širenje liberalnih ideja na javnu, političku i akademsku scenu Bosne i Hercegovine. Liberty.ba je pokrenut od strane promotora klasičnog liberalizma širom Bosne i Hercegovine.

Ukoliko želite finansijski podržati rad internet portala kliknite ovdje (donate), dok sve autore liberalne ili bilo kakve druge ideološke orijentacije pozivamo da tekstove šalju na kontakt informacije navedene ovdje (kontakt).

Šta je liberalizam?

Liberalizam je zajednički naziv za političke ideologije koje se zalaže za državno uređenje kojemu je cilj što je moguće veća sloboda pojedinca postignuta kroz demokratski proces pod zaštitom pravne države.

Jedna od alternativnih definicija liberalizam navodi kao ideologiju kojoj je cilj postizanje slobode pojedinca na račun društvene jednakosti i društvene stabilnosti. Liberalizam se najčešće dijeli na ekonomski liberalizam - zalaganje za što manje državne intervencije u ekonomiji - te socijalni liberalizam - nezadiranje države u privatni život pojedinca.

U ekonomiji zagovara, tradicionalno, načelo laissez faire, tj. nesputano djelovanje slobodnog tržišta i tržišnih zakonitosti te smanjenje prerogativa socijalističke države.

Adam Smith

Za početak nudimo nekoliko interesantnih članaka i radova iz različitih oblasti:

"Upotreba znanja u društvu" - popularni naučni članak ekonomskog nobelovca Friedrich Hayeka.

" čovjek zaslužan za ekonomsko čudo Hong Konga" - zanimljiva priča o tome kako je uspio Hong-Kong.

"Svjetski milijarderi koji nekad nisu imali ni za hranu" - članak koji govori o društvenoj pokretljivosti unutar tržišnog sistema privređivanja.

"Šta nakon protesta: Konkretna ekonomska rješenja" - tekst koji je ponudio konkretne ekonomske mjere za "dan nakon protesta" u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će Liberty.ba ispuniti Vaša očekivanja, te Vas molimo da bilo kakve primjedbe, sugestije ili kritike vezane za internet portal i njegov rad pošaljete na naše kontakt mailove

Izvor: Liberty.ba
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno