Održana promocija knjige "Islam i slobodno tržište"

Na samom uvodu promocije, Osman Kozlić je istakao da osim toga što se bavi odnosom islama prema slobodnom tržištu i ekonomiji, ova knjiga je dobrim dijelom posvećena analizi naše bosansko-hercegovačke stvarnosti i teškog finansijskog stanja u koje nas je dovela politika i rastrošni budžeti koji su uglavnom fokusirani na glomaznu i preskupu administraciju.

Promocija

Promotor i recenzent knjige Emir Džambegović smatra da je ta knjiga pravo osvježenje na tržištu ideja, te da se može smatrati obaveznim štivom za sve koji žele da se upoznaju sa još jednim važnim aspektom islama, ali i sa ekonomijom uopće i ekonomskim stanjem u Bosni i Hercegovini.

"Očekujemo da će knjiga izazvati značajnu pažnju javnost, prije svega jer je sama po sebi provokacija, a to je za intelektualne krugove uvijek dobra stvar, dok sa druge strane predstavlja prvo iznošenje ideja ekonomskog liberalizma u obliku knjige u BiH. Osnovni cilj knjige je unijeti svježinu na polju ideja u BiH, te udariti temelje za dalji razvoj i širenje ovog spleta ideja u našoj državi. Nadamo se da će knjiga inspirisati mnoge čitaoce da krenu dalje istraživati o povezanosti Islama sa idejama slobodnog tržišta, zatim liberalnim ekonomskim rješenjima i slično", naveo je Admir čavalić.

Knjiga "Islam i slobodno tržište" otvoreno analizira povezanost i kompatabilnost islama sa idejama slobodnog tržišta, tačnije liberalne ekonomske misli. Osim toga, knjiga pruža pionirski uvid u ideje ekonomskog liberalizma, naročito aktuelne u vrijeme protesta u BiH, odnosno potrage za rješenjima ekonomskih problema ove države.

"Glavna poruka ove knjige usmjerena je ka djelovanju jedinke. U našem društvu, ljudi uglavnom reaguju ne neke pojave, kao što je slučaj sa skorašnjim protestima, ali vrlo rijetko iz reakcije prelaze u akciju. Dakle, ta akcija i dinamičnost kakvu je imao Davud a.s., je ponajvažnija. Akcija u smislu da djelujete sa konkretnim ciljevima i alternativama, a to je upravo ono što nam nedostaje, i što ova knjiga pokušava da pobudi. Ona je svakako samo kratki uvod u datu tematiku, ali svakako nudi neke informacije koje se ne čuju tako često", istakao je Dženan Smajić, jedan od autora knjige.

Knjiga je dostupna na prodajnim mjestima širom Bosne i Hercegovine, te će u narednih nekoliko sedmica biti dostupna na popularnim internet servisima za prodaju knjige.

Izvor: Liberty.ba
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno