Svjetski milijarderi koji nekad nisu imali ni za hranu

Kenny Troutt, vlasnik telekom kompanije Excel Communications, danas je "težak" 1,7 milijardi dolara. Školarinu je plaćao sam prodavajući životna osiguranja. Njegov otac bio je lokalni konobar koji mu nije mogao priuštiti fakultet. Osnovao je kompaniju 1988. godine, a danas uglavnom uživa u konjima i trkama.

Vlasnik Starbucksa Howard Schultz živio je u siromašnoj četvrti, kako je kazao, na suprotnoj strani od one gdje su živjeli bogati i uspješni. Jednog dana odlučio je da pređe ogradu i krene sam kroz život. Dobio je nogometnu stipendiju, radio u Xeroxu i zarađeni novac uložio u kupovinu lokalnog kafića Starbucks čiji lanac danas broji 16.000 prodavnica širom svijeta. Njegovo vlasništvo procjenjuje se na dvije milijarde.

TV zvijezda Oprah Winfrey je rođena u veoma siromašnoj porodici. Ipak, uspjela se izboriti za stipendiju i postati prva afroamerička dopisnica. Tada je imala 19 godina. Te 1983. godine preselila je Chicago gdje je radila za AM Show koji će kasnije nositi njeno ime. Njeno bogatstvo procjenjuje se na 2,9 milijardi dolara.

Jedna od interesantnijih životnih priča je ona pakistanskog biznismena Shahida Khana koji je bio perač posuđa. Sada je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Vlasnik je kompanije Flex-N-Gate, NFL kluba Jacksonville Jaguars i premijerligaša Fulhama. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 3,8 milijardi dolara.

Armenski imigrant Kirk Kerkorian napustio je školovanje u osmom razredu da bi postao bokser. Tokom Drugog svjetskog rata radio je za Britanske kraljevske zračne snage nakon čega se okrenuo graditeljstvu. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 3,9 milijardi dolara.

John Paul DeJoria, vlasnik kozmetičke kuće Patron Tequila, kao desetogodišnjak je prodavao novine i razglednice kako bi pomogao svojoj porodici. Nakon života kod usvojitelja, članstva u bandama i vojske, posudio je 700 dolara, napravio šampon koji je prodavao od vrata do vrata.

Leonardo Del Vecchio, vlasnik najvećeg proizvođača sunčanih naočala i drugi najgobatiji Talijan, nekada je živio u sirotištu i radio u frabrici u kojoj je izgubio prst. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 15,3 milijarde dolara.

Li Ka-shing, Kinez koji je tokom '40-tih godina izbjegao u Hong Kong, kao 15-godišnjak je izdržavao svoju porodicu. Osnovao je kompaniju Cheung Kong Industries koja se u početku bavila prodajom plastičnih proizvoda nakon čega je svoje ideje preusmjerio u tržište nekretninama. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na oko 30 milijardi dolara.

Vlasnik softverske kompanije Oracle, Larry Ellison, napustio je srednju školu nakon što je njegova tetka umrla i narednih osam godina radio nekoliko različitih poslova.

Odlučio je pokrenuti vlastiti biznis i osnovao Oracle, danas jednu od najuspješnijih svjetskih kompanija. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 41 milijardu dolara.

Izvor: Klix.ba
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno