Stručnjak Googlea Richard Bondi govorio u Sarajevu o virtualnoj svjetskoj valuti

"Jedan od najvećih izazova Bitcoina isti je kao i za bilo koju drugu vrstu plaćanja u svijetu, a to je način na koji ga regulišete", rekao je Bondi za Klix.ba.

Istakao je da svako ko želi plaćati Bitcoinom mora imati barem e-mail adresu, jer na neki način mora komunicirati sa osobama od kojih želi nešto kupiti ili kojima želi nešto prodati.

BitCoin

„Možete se dobro potruditi da kreirate anonimnu e-mail adresu, ali toj se adresi uvijek može ući u trag. Anonimnost jeste problem za Bitcoin, ali nije tako velik problem kao što ljudi misle. Mislim da će biti moguće napraviti anonimnost dovoljno dobru za Bitcoin da funkcioniše, ali ne toliko sigurnu da ne možete doći do kriminalaca koji će pokušati zloupotrijebiti ovu valutu“, objasnio je Bondi.

Odgovarajući na pitanja prisutnih studenata o budućnosti ove valute i mogućnostima da banke u većoj mjeri počnu koristiti ovaj novac, Bondi je rekao da ni čelnici banaka to još ne znaju.

"Oni još uvijek ne mogu da se odluče za to", rekao je Bondi.

Tokom predavanja prisutnima je iznio hipotetički scenarij plaćanja ovom valutom i pojasnio sve sigurnosne provjere, koje, između ostalog, onemogućavaju zloupotrebe u sistemu transfera novca.

U razgovoru sa novinarom portala Klix.ba, Bondi je rekao da prati portal zahvaljujući jednostavnosti prevoda putem Google Chromea.

"Klix.ba je za mene glavni izvor informacija za sve što se dešava ovdje u Sarajevu", rekao je Bondi.

Izvor: Klix.ba
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno