Izvještaj sa prvog Liberty FEST

U Tuzli je u periodu od 20. do 22. avgusta održan prvi Liberty FEST, festival dokumentarnog filma posvećen idejama slobode. Festival je održan u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“ i to u organizaciji udruženja „Multi“, uz podršku grada Tuzle i tuzlanske kompanije Menprom. Riječ je o prvom festivalu ovakve vrste koji je uspio okupiti oko 60 zaljubljenika u dokumentarne filmove, tokom dvije noći prikazivanja filmova. Naknadno, krajem avgusta održana je zadnja noć festivala kada je dokumentarni film o baronesi Margaret Tačer prikazan u Konjicu pred publikom od 25 prisutnih.

LibertyFEST

U okviru festivala prikazano je nekoliko dokumentarnih filmova na temu slobode, od kojih se izdvajaju:

CITIZENFOUR, priča o najvećoj špijunskoj aferi 21. stoljeća i Edward Snowden, heroju modernog doba.

RED ARMY, film koji govori o tome kako se sport uvijek koristio u svrhu propagande države i kako ga trebamo što je moguće više udaljiti od kandži države, naročito dnevne politike.

GRASS, kultni dokumentarac o pitanju legalizacije marihuane koji razloge zabrane marihuane vidi u američkom rasizmu na početku prošlog stoljeća.

MARGARET TACHER, DEATH OF THE REVOLUTIONARY, dokumentarni film koji prati uspon i pad revolucionarne Margaret Tačer, koja je u kratkom roku uspjela ekonomski preporoditi Veliku Britaniju i vratiti je na svjetsku biznis scenu.

„Ljudi su zadovoljni, ali i mi kao organizatori. Prije svega posjetom, kao i specifičnom atmosferom festivala. Nadamo se da će festival postati tradicijom Tuzle.“, istakao je Omer Bakalović, glavni selektor festivala.

LibertyFEST2

Nakon svakog od prikazanih filmova, održana je diskusija na temu ideja filmova. U diskusiji su učestvovali prisutni, prije svega predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija, političkih partija, ali i drugi. Kroz diskusije, publika je nastojala povezati ideje filmova sa aktuelnim problemima BiH društva. Također, svako učesnik festivala, dobio je na poklon multimedijalnu kolekciju tekstova “Ideas for Free Society”.

„Drago nam je da je publika uživala u filmovima koji su dijelom provokativni za našu sredinu jer nažalost BiH značajno zaostaje za razvijenim zemljama svijeta po pitanju liberalne ekonomske misli. Festivalom želimo popularizirati liberalne teme, naročito one koje dolaze iz područja ekonomskog liberalizma.“, kazao je Admir čavalić, direktor festivala.

LibertyFEST1

Liberty FEST je u svakom pogledu ispunio očekivanja organizatora i publike, što se jasno pokazalo brojnim aplauzima na kraju projekcija. Zbog toga, udruženje „Multi“ već sada kreće sa aktivnostima na organizaciji drugog Liberty FEST-a koji će imati takmičarski karakter tj. takmičarsku sekciju za mlade autore dokumentarnih filmova na temu značaja ljudske slobode.

Na kraju, treba dodati da je ovo prvi put da se u BiH, ali i regionu organizuje ovakav događaj koji je prvenstveno posvećen istraživanju brojnih aspekata ideja slobode kao pokretača ljudske civilizacije u posljednja dva stoljeća.

Više o festivalu u kratkom video snimku nastalom tokom održavanja Liberty FEST:
https://www.youtube.com/watch?v=3CqfYddYTaw

Izvor: Liberty.ba
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno