Od 1975. do 2006. godine bankrotirala 71 zemlja svijeta

Meč‘u zemljama koje su bankrotirale nalaze se Hrvatska 1996., Rusija 1998., Ukrajina 2000., Argentina 2001. i Venecuela 2004. godine.

Grcka

Prilike su slične kao u Argentini u vrijeme krize, ali Grčka ne može da devalvira valutu, pošto je riječ o euru.

Za razliku od Argentine, koja je dugovala privatnim kreditorima, grčki kreditori su Meč‘unarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka. Grčki slučaj je poseban po tome što je to prva razvijena zemlja koja je bankrotirala.

Grčka se izdvaja i zato što rijetko kada neka država ne plati dug MMF-u. To je finansijska institucija kojoj države obično prvo plaćaju. Izuzetak su do sada bili Sudan i Somalija.

Gotovo sve zemlje Južne Amerike su se od 1970. godine do danas našle u situaciji da ne mogu da plate vanjski dug, osim Kolumbije i Surinama.

Najpoznatiji je primjer Argentine koja je doživjela finansijski krah 2001. godine i još je isključena iz finansijskog tržišta.

Ekonomska depresija koja je počela sa ruskom i brazilskom finansijskom krizom dovela je u Argentini do velike nezaposlenosti, nereda, pada vlasti i nemogućnosti da zemlja isplati spoljni dug. Više od 50 posto Argentinaca se našlo ispod donje granice siromaštva.

Argentina je, poput Rusije, devalvirala pezos, što je njene proizvode učinilo konkurentnijim i povećalo izvoz. "Ispala" je iz meč‘unarodnog finansijskog sistema, ali se dogovorila sa privatnim kreditorima koji su pristali da joj otpišu dug.

Do privrednog rasta je došlo već 2003. godine, uprkos prognozama ekonomista, i privreda je ubrzo dostigla godišnji rast od čak devet odsto.

Na ekonomski oporavak je uticao i prodor Indije i Kine na svjetsko tržište i njihovo interesovanje za argentinske proizvode, prije svega soju.

Argentina je u potpunosti isplatila dug MMF-u 2006. godine, ali se 2014. godine ponovo našla u situaciji da ne može da plati kreditorima.

Afrika posljednje četiri decenije prolazi kroz slične epizode, sa 68 zemalja koje su bankrotirale od 1978. godine. Na čelu je Kongo koji od 1980. do 2007. godine devet puta nije uspio da vrati dug kreditorima.

Izvor: SRNA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno