Indeks ekonomskih sloboda 2015: BiH najgora u regiji, 97. u svijetu!

Iako to predstavlja poboljšanje za 4 pozicije u odnosu na prošlu godinu, BiH se još uvijek nalazi daleko ispod evropskog prosjeka.

Ekonomskeslobode2015

Tako rangirana, BiH je po ekonomskim slobodama, između Mongolije i Fidžija.

Podsjetimo, zemlje su rangirane na sljedeći način:

Preko 80 bodova - ekonomski slobodne

Od 70 do 80 bodova - uglavnom ekonomski slobodne

Od 60 do 70 bodova - ekonomski umjereno slobodne

Od 50 do 60 bodova - uglavnom ekonomski neslobodne

Manje od 50 bodova - ekonomski represivne

Regija

Hrvatska je 81. zemlja na svijetu te 35. zemlja u regiji (Europi) po kriterijima ekonomskih sloboda navedenih u Indeksu ekonomskih sloboda za 2015. godinu. Hrvatska je, kako navodi portal Index.hr ostvarila 61,5 bodova, što je svrstava u ekonomski umjereno slobodne zemlje.

Srbija je u oovogodišnjem Indeksu ostvarila 60 bodova te je napredovala iz kategorije "uglavnom ekonomski neslobodne" u kategoriju "ekonomski umjereno slobodne" zemlje.

Slovenija ima 60 bodova.

Crna Gora i Albanija su ostvarila 64.7, odnosno 65.7 bodova.

Bosna i Hercegovina – iako poboljšanje, i dalje ekonomski neslobodna zemlja.

Bosna i Hercegovina je zauzela 38. od 43 zemlje u regiji Evropa, i njen je rezultat ispod globalnih i regionalnih prosjeka.
U sažetku se navodi kako su u proteklih pet godina, ekonomske slobode Bosne i Hercegovine porasle su za 1.5 bodova, dostižuući svoj najviši rekord ikada.

„Reforme su dovele do poboljšanja u polovini od ukupno 10 faktora, uključujući vladine budžete i radničke, monetarne i trgovinske slobode, sa naročito značajnih dodatnih 12 poena za slobodu od korupcije” navodi se na sajtu fondacije Heritage.

„Bosni i Hercegovini su potrebne dublje strukturne i institucionalne reforme. Posebno je potrebno iskorijeniti korupciju, koja bi garantovala nezavisnost pravosuđa, te dosljedno poštovati vlasnička prava koja su od vitalnog značaja za napredak zemlje ka višem nivou ekonomskih sloboda i prosperiteta” stoji u tekstu.

O Indeksu

Indeks ekonomskih sloboda zajednički izdaju fondacija Heritage i The Wall Street Journal.

Indeks procjenjuje razvoj ekonomske politike 186 zemalja u šest regija širom svijeta.

Indeks ekonomskih sloboda je tako svijet podijelio na 6 regija: Sjevernu Ameriku, Bliski istok i sjevernu Afriku, Južnu i centralnu Ameriku/Karibe, Aziju-Pacifik, Evropu i Supsaharsku Afriku.

Izvor: Liberty.ba
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno