Ideje za unapređenje ekonomije Bosne i Hercegovine

Na netom okončanom Forumu za prosperitet i zapošljavanje u BiH specijalni predstavnik EU u BiH i otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH pozvali su sve one koji imaju ideju da ih ponude. Koristim priliku kako bi ponudio nekoliko rješenja, baziranih na radu i istraživanja u okviru udruženja „Multi“ iz Tuzle. Riječ je o setu dugoročnih rješenja za probleme ovdašnje ekonomije.

Piše: Admir čAVALIĆ

Deregulacija i liberalizacija poslovanja je nužan korak usmjeren ka iskorištavanju potencijala ovdašnje privrede. Bosna i Hercegovina se nalazi na 101. mjestu Indexa ekonomskih sloboda za 2014. godinu, što pokazuje da je privreda blokirana uslijed postojanja previše regulacija i nameta od strane države. Ekonomija se još uvijek vodi kao „uglavnom neslobodna“. Potrebno je pristupiti uklanjanju regulatornih prepreka, smanjivanju fiskalnih opterećenja, te racionalizaciji administracije na svim nivoima u BiH.

Ekonomski rast

Unapređenje procesa pokretanja biznisa, oblasti po kojoj smo kao država na 174. mjestu u svijetu prema aktuelnom „Doing Business“ izvještaju. Unapređenje u ovoj oblasti podrazumijeva smanjivanje administrativnih procedure za registraciju biznisa na period do maksimalno tri dana, uz drastičnu redukciju iznosa sredstava potrebnih za registraciju. Pored toga, poduzetnike je potrebno osloboditi većeg dijela obaveza i nameta u prvom mjesecu poslovanja. Navedeni prijedlozi su u skladu sa ocjenama Redovog ekonomskog izvještaja za jugoistočnu Evropu kojeg izdaje Svjetska banka, a u okviru kojeg se potencira problem poslovnog okruženja BiH, sa naglaskom na prepreke poduzetništvu.

Promocija i podrška privatnim fondovima za investiranje u privredu i stimulaciju poduzetničkih aktivnosti u BiH. Predstavnici vlasti bi trebali podsticati osnivanje privatnih kapitalih fondova, i pružiti institucionalnu podršku za njihov razvoj. Pitanje dostupnosti financijskih sredstava je naročito važno za poduzetnike koji planiraju pokretanje novog poduzeća. Fondovi su bitni za razvoj visokotehnoloških start-up poduzeća, koji su u fokusu interesovanja ekonomske politike Europske unije.

Povećanje fleksibilnosti tržišta rada zbog hitnog rješavanja problema oko 58% nezaposlenih mladih osoba u dobi od 15 do 24 godine. Tržište rada treba osloboditi nepotrebnih barijera i regulacija, te revidirati ulogu kolektivnih ugovora koji kreiraju prepreke za zapošljavanje mladih osoba. Posebnu pažnju treba posvetiti periodu volontiranja i obavljanja pripravničkog staža, koji bi se trebao rasteretiti bilo kakvih nameta i obaveza za poslodavce. Pored toga, vlade trebaju omogućiti studentima da rade za vrijeme studiranja i da im se to uračunava u radno iskustvo.

Reforma sistema obrazovanja sa fokusom na usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada. Sistem obrazovanja u BiH, kako se navodi u studiji „Nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini, trenutna situacija, izazovi i preporuke“, nije u mogućnosti da prati trendove tržišta i ponudi mladima vještine za „novu ekonomiju“. Evidentno je postojanje paradoksa da u ogromnoj armiji nezaposlenih osoba poslodavci često ne mogu da nađu potrebnu radnu snagu. Problem je u tome što osobe završe na tržištu rada sa visokoškolskom diplomom, ali bez ijednog dana relevantne i kvalitetne prakse kojom bi istinski razvili pojedine vještine i znanja koja mogu valorizirati i unovčiti kod poslodavca. Sistem obrazovanja treba uključiti veću praktičnu komponentu u okviru svojih nastavnih planova i programa, usvojiti elemente poduzetničkog obrazovanja, te kreirati mehanizam motiviranja nastavnika na stalno usavršavanje i predanost u radu sa korisnicima sistema obrazovanja.

Povezani tekstovi:

Ekonomiji BiH potreban je novi početak

Šta nakon protesta: Konkretna ekonomska rješenja

Izvor: CNI/Liberty.ba
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Liberty.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Popularno